Patrik Leonardsson
Naturfotograf/N

Patrik

Blev 1998 invald i Svenska Naturfotograferna/N och strax efter i den sydsvenska bildgruppen PhotoNatura. Fick i November 2001 Landstinget Hallands kulturstipendium och 2019 Halmstads Kulturpris. Jag föddes under en snöstorm i Laholm den 11:e januari 1968. Bor numera i Halmstad, men är uppvuxen en bit utanför. Jag är en självlärd fotograf med naturen i Halland som huvudmotiv.


Sedan 1995 driver jag företaget Goldmine photo som är en bildbyrå specialiserad på Halland. Reklambyråer och tidningar är de vanligaste bildköparna och miljövård, almanackor, vykort m.m. är ofta produktionerna.

Hösten 2000 släppte jag min första bok, Avtryck, där jag i bild och text beskriver mina strövtåg i landskapen kring Halmstad. Hösten 2002 var det dags för bok nummer två, Halland - landet innanför hallarna. Där min fotografiska vandring omfattar hela Hallands län. November 2005 släppte jag min tredje bok Halländska öar, där jag med kajak utforskar den något okända halländska övärlden. Den fjärde boken
Nissan - en å från a till ö släptes i november 2009 i denna bok skildrar jag ån som jag lekte vid som barn och fann inspiration till min musik, tillbaka till den plats där allt en gång började.

Som jag skrev i den inledande texten så har min fotografi, när jag själv får råda mycket lite med dokumentation att göra. Ljus, rörelser och detaljer får då en större roll i bilden än vad kanske dessa saker har i den traditionella mer dokumenterande fotografin. Bilden här intill är en av mina mest omtyckta fotografier från kusten och är just ett resultat av en lek med ljus, rörelser och färger. För elva år sedan höll jag på att experimentera mycket med just denna typ av kustmotiv. Den målande och trolska effekten var många gånger ett resultat av den långa exponeringstiden, i detta fall sexton minuter.


tylosand
Ivars Kulle

Jag är inte fjärran för att ha människor med på mina naturbilder. Eftersom jag är en mycket skojfrisk människa har jag under årens lopp, då och då, ägnat mig åt att skapa bilder med humoristiska inslag. En populär bild med detta tema är tiotaggaren här intill. "Horse undercover". I min bok Avtryck tar jag upp detta ämne i sista kapitlet samt under fliken "Humor" på denna sajt.

Jag datamanipulerar aldrig mina bilder utan leker hellre med de tidigare nämnda komponenterna vid fotograferingstillfället.

Men jag njuter även i fulla drag av att fotografera traditionella välkomponerade bilder där blå himlar, rapsfält och naturromantik tar överhand. Det är ju trots allt dessa bilder jag livnär mig på.

Falsk Älg